Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

10 ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 1821

Διότι, κάλυτερα μιας ώρας.


Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1821, επηρέασε όχι μόνο την ιστορία της Ελλάδας, με τη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Σαν τέτοιος, δε μπορούσε να ξεφύγει από τον εγχώριο, αλλά δυστυχώς όχι και τον παγκόσμιο, κινηματογράφο. Ιδού λοιπόν 10 από τις κορυφαίες ταινίες που έχουν σα θέμα την επανάσταση του 1821 καθώς και λίγο πριν.

1. Έξοδος 1826


Η πλέον πρόσφατη ελληνική παραγωγή με θέμα την επανάσταση και συγκεκριμμένα την πολιορκία του Μεσολογγίου.  Ένα πολεμικό δράμα του Βασίλη Τσικάρα, με μικρά μέσα αλλά με μεγάλη διάθεση. Μια ομάδα από τη Σαμαρίνα, πάει να βοηθήσει τους πολιορκούμενους Έλληνες, όπως ακριβώς και στο ομώνυμο τραγούδι.


Highlight  : Τα αληθοφανή πυρά.

2. ΜΠΑΫΡΟΝ: Η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου

Του Νίκου Κούνδουρου, 1992. Ο ποιητής λόρδος Μπάυρον (Μάνος Βακούσης) αποφασίζει να αγωνιστεί μαζί με τους έλληνες επαναστάτες στο Μεσολόγγι εναντίον των Τούρκων κι οι ιθαγενείς τον υποδέχονται σα σωτήρα. Αναλαμβάνει την ηγεσία μιας στρατιωτικά άπειρης μονάδας που απαρτίζεται από Έλληνες και ξένους αγρότες ή περιθωριακούς της εποχής. Ο Μπάυρον φλέγεται από τον πυρετό και έρχεται αντιμέτωπος με οράματα και φαντάσματα του παρόντος και του παρελθόντος. Μέσα στη δίνη της επανάστασης, ο ποιητής γίνεται ένα με την καταστροφή και τη φρενήρη πορεία των πραγμάτων, οδηγούμενος προς το θάνατό του.



Highlight  : Η ομίχλη


3. Η έξοδος του Μεσολογγίου.

Του 1965. Η πρώτη ομιλούσα ταινία με αυτό το θέμα. Μάνος Κατράκης, Ύλια Λιβυκού, Τάκης Εμμανουήλ και άλλοι στις τελευταίες μέρες μέσα σε ένα καλυβάκι που άλλαξε το ρου του πολέμου. 




Highlights  : Η απίστευτα ταιριαστή μουσική και η, μέχρι καρτούν, απεικόνιση των Οθωμανών.


4. Η Μπουμπουλίνα

Μια εντελώς girl power ταινία του 1959. Η Ειρήνη Παπά σε ρόλο μοιραίας γυναίκας, χήρας, καπετάνισσας, οπλαρχηγού και C.E.O. της οικογενειακής εταιρίας.




Highlight  : 'Οτι γλυτώνει από 100.000 τούρκικα βόλια, για να τη φάει το σόι της παρολίγο νύφη της.

5. Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς.

Ο Στέλιος Τατασόπουλος γυρίζει το 1959 μια ταινία για τους Σουλιώτες. Αν και χρονικά πριν το 1821, η συνεισφορά τους στην Ελληνική επανάσταση είναι αδιαμφισβήτητη. Λυρισμός, φυσικό κάλος και μουσική από το Μάνο Χατζηδάκι.

 


Highlight  : Οι Σουλιώτες κουτσομπόληδες.

6. Οι Σουλιώτες.

Με παρόμοια θεματολογία, αλλά καμία άλλη σχέση με την προηγούμενη ταινία, είναι και οι Σουλιώτες του 1972. Έγχρωμη υπερπαραγωγή από το μαέστρο του είδους Τζαίημς Πάρης, με έμφαση στο δράμα και τις ένοπλες συγκρούσεις.



Highlight  : Ο Μουσλί Γκιολέκας

7. Μαντώ Μαυρογένους

Η πανέμορφη Τζένη Καρέζη στο ρόλο μιας ακόμη δυναμικής γυναίκας της Επανάστασης. Το βάρος της ταινίας πέφτει στον έρωτά της για τον πρίγκηπα Υψηλάντη καθώς και στις συνομωσίες, πολεμικές και μη, που εξυφαίνονταν εκείνη την εποχή από τους πολιτικούς και τους πολιτικάντηδες. 



Highlight  : Οι χαρακτήρες είναι υπερβολικά καθαροί για πολεμιστές του 19ου αιώνα. 

8. Οι Σταυραετοί.

Με εναλλακτικό τίτλο ''Οι Σταυραετοί που δε λύγισαν ποτέ'' και ''The golden eagles'' στα αγγλικά, γυρισμένη το 1963, σε σενάριο του Νίκου Φώσκολου, με το Γιάννη Βόγλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένας καπετάνιος στην προεπαναστατική Ελλάδα συγκρούεται με τους τσιφλικάδες. Μέχρι που μαθαίνει ότι  είναι μέλη της Φιλικής Εταιρείας και πάει μαζί τους.



Highlight  : Οι τσιφλικάδες ως μέλη της Φιλικής Εταιρείας...


9. Τα σαράντα παλληκάρια.

Εδώ έχουμε στην πραγματικότητα ένα βουκολικό δράμα με ολίγη από επανάσταση. Η Λενιώ αγαπάει το Βασίλη. Τη θέλει όμως και ο Ασημάκης Τσάκωνας, ο οποίος τη ζητάει από τον πατέρα της, Θανάση, ως αντάλλαγμα για το μεγάλο του χρέος. Οι μπιστικοί του Θανάση κτυπούν το Βασίλη και αυτός παίρνει τα βουνά, για να συναντήσει τα σαράντα παλικάρια, που δρουν στην περιοχή, με αρχηγό το καπετάν Κίτσο.




Highlight  : Κρίνοντας από την αφίσσα, κάπου στο μέσο της ταινίας θ'ακούγεται το σχετικό άσμα. 


10. Ο Παπαφλέσσας

Μια γουέστερν εκδοχή της ζωής του Γρηγορίου Δικαίου, από τα πρώτα του χρόνια ως απλός ιερέας μέχρι και τον εμφατικό του θάνατο και το πέρασμά του στην αιωνιότητα. Ακόμη μια υπερπαραγωγή του Τζαίημς Πάρης, με την ευγενική συμβολή του Ελληνικού Στρατού ως προς τους χιλιάδες κομπάρσους. 



Highlight  : Η στιγμή που πρώτα αγκαλιάζονται οι κοιλιές του Κολοκοτρώνη και του Πετρόμπεη, και μετά οι ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική άποψη του/των σχολιαστή/στων. Δεν δημοσιεύονται υβριστικά σχόλια